Klima

Klima SpaniaEn av de tingene som har gjort Spania til en av de mest populære destinasjonene for nordmenn på tur er middelhavsklimaet landet kan by på. Men Spania er stort, og hvor du reiser i landet vil ha mye å si for hvilket vær og temperatur du kan ende opp med. Det finnes faktisk hele tre klimatiske soner som kan gi alt fra store mengder snø om vinteren til + 20 grader. Alt avhengig av hvor du befinner deg. Den norske værtjenesten YR.no kan brukes for å sjekke det spanske været.

Middelhavsklima

Det klimaet som gjerne kjennetegner Spania mest og som de fleste vil tenke på er middelhavsklimaet. Det er karakterisert med tørre og varme sommre med en mild og våt vinter. Kysten i sør og øst er dominert av et slikt klima, noe som strekker seg fra Costa Brava i nord til Costa del Sol i sør.

Store deler av innlandet vil også være kategorisert som middelhavsklima med områdene fra Ebrodalen til store deler av Andalucia. Legger du altså ferien her er sannsynligheten høye for at du vil oppleve sol og varme temperaturer. Om sommeren spesielt er det ikke uvanlig med en gjennomsnittstemperatur som kommer helt opptil + 27 grader. Vinterstid vil imidlertid temperaturen synke betraktelig, og en temperatur ned mot + 10 grader er ikke uvanlig.

Atlantisk klima

Nord-Spania vil ha det som kalles for et atlantisk klima. Et slikt klima gir jevnt med nedbør gjennom hele året, men spesielt om vinteren vil det falle en god del mer regn. Enkelte steder vil også få kalde temperaturer og en del snøfall. I løpet av en vinterstid vil det normalt være noen dager med snø så langt sør som hovedstaden Madrid, men som regel er det de nordlige fjellområdene som får den største snømengden. I pyreneene og oppe i høyden er det såpass stabile vinterforhold at det finnes flere store skisentre.

Subtropisk klima

Det siste klimaet som man kan finne i Spania er det subtropiske klimaet. Det eksisterer på Kanariøyene og er den største grunnen til hvorfor øyene har blitt et såpass populært reisemål gjennom hele året. Her faller det lite nedbør og gjennomsnittstemperaturen er på svært så behagelige +22 grader gjennom hele året. Det er imidlertid kun gjennomsnittet, så kaldere temperaturer vil forekommer. For at et område skal kunne bli kategorisert som et subtropisk område må middeltemperaturen i den heteste måneden ligger på over +22 grader. I tillegg må det være 8 måneder eller mer i året der middeltemperaturen overstiger + 10 grader. Det høres kanskje kjølig ut, men vi kan betrygge deg med at dersom du reiser til Gran Canaria så vil du fortsatt oppleve varme og sol stort sett uavhengig av når reiser tar plass.

I vintermånedene, regnet som desember, januar og februar vil temperaturmåleren vise et gjennomsnitt på + 21,5 grader, og en badetemperatur som vil ligge på noe det samme. Det kan forekommer regn her i løpet av de kjøligere månedene, men gjennomsnittlig er det kun fire dager med regn hver vinter. Så man har med andre ord truffet svært uheldig dersom man treffer på noen fuktige dråper.