Kanariøyene

Kanarioyene - ArrecifeKanariøyene ligger i Atlanterhavet like utenfor den vestlige kysten til Afrika. Det gjør øygruppen til den delen av Europa som ligger lengst sør. De tilhører Spania, men ligger hele 1 500 km fra det nærmeste fastlandet. Ser man på beliggenheten til øyen er den ansett for å være mer geografisk tilhørende Afrika, men både fra et politisk og kulturelt ståsted vil øyene regnes som europeisk.

Det er i all hovedsak syv ulike øyer som alle vil bli regnet som en del av Kanariøyene. Enkelte mindre øyer finnes, men primært er det syv som blir brukt om øygruppen. De er El Hierro, La Gomera, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife, og selvsagt Gran Canaria som årlig får besøk av over 200 000 nordmenn.

Nedenfor får du litt informasjon om de syv øyene, og den norske Wikipedia-artikkelen om Kanariøyene anbefales for detaljert informasjon og historie.

El Hierro

Med kun knappe 11 000 innbyggere er El Hierro den minste i øygruppen. Hovedstaden heter Valverde og er hvor flyplassen ligger. Som for de andre øyene er det turistnæringen som er viktig for lokalsamfunnet. Årlig er det rundt 200 000 turister som ankommer den lille øyen.

Verdt å nevne om El Hierro er at de nå har satt i gang et prosjekt hvor alt av energiforbruket skal komme fra fornybare ressurser.

La Gomera

Det er bare El Hierro som er mindre enn den vulkanske øyen La Gomera, som kun er 22 km på sitt lengste. En av attraksjonene som tiltrekker seg besøkende her er Garajonay nasjonalpark som finnes på UNESCO sin verdensarvliste og har vært der siden 1986.

La Palma

På La Palma bor det 80 000 mennesker. Som de øvrige øyene er den også av vulkansk opprinnelse og det siste utbruddet av vulkanen som er på øyen skjedde i 1971. Men ikke la det være en grunn til å avstå fra et besøk. Området er nå regnet for å ikke ha noe vulkansk aktivitet lengre.

Fuerteventura

Nest største landmasse av øygruppen er det Fuerteventura som innehar, kun slått av Tenerife. Her bor det rundt 100 000 mennesker hvor en tredjedel befinner seg i hovedstaden Puerto del Rosario. Opprinnelsen til øyen går over 20 millioner år tilbake i tid.

Første hotellet som tok imot tursiter ble ferdigstilt i 1965, og kort etter ble flyplassen bygget. Den mottar nå over 4 millioner turister hvert eneste år.

Lanzarote

Lengst øst i Kanariøyene finner vi Lanzarote. Den er 60 km på sitt lengste og 25 km på sitt bredeste. Den største byen heter Arrecife og er hvor rundt halvparten av de 100 000 innbyggerne bor. Har med sin lave toppografi lite nedbør og et tørt klima.

Tenerife

Tenerife er både størst målt i areal og innbyggere. Her bor det 900 000 mennesker fordelt på et areal som overstiger 2 000 kvm. Det er en interessant toppografi på øyen med sine velkjente sandstrender, til vulkanen Pico del Teide, Spanias høyeste fjell. Det tårner hele 3700 meter over havoverflaten og er en av de største vulkanene i verden.

Gran Canaria

Mellom Tenerife og Fuerteventure ligger Gran Canaria med et innbyggerantall på over 800 000. Med over 200 000 norske besøkende vært år er det kun Storbritannia og Tyskland som er de eneste to landene som sender flere besøkende til øyen. Populære byer å bo i er Playa del Ingles og Puerto Rico. Mange nordmenn som bor her fast eller i vinterhalvåret er bosatt i Argeniguin.