Flytte til Spania

Bolig SpaniaDet er mange gode grunner til å flytte til Spania, enten på en permanent basis eller for å slippe unna den verste vinterkulden i Norge. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange norske statsborgere som bor der fast nå, men antallet er regnet å ligge på rundt 20 000. Regner man på de som bor deler av året der eller eier egen bolig, stiger antallet til godt over 100 000. Spania er det desidert mest populære landet å besøke utenom Skandinavia for nordmenn. Og hele 1 av 5 nordmenn reiser hvert år.

Dersom du har tanker om å flytte til Spania gir vi deg noen viktige ting å tenke på.

Hvor skal du bo?

Dersom man allerede har tanker om å flytte til det solfylte landet, så har de fleste sett seg ut byen og plassen de ønsker å bo. Det finnes nok av fantastiske områder, men det er også viktig at man tenker nøye gjennom de praktiske aspektene av hvor man skal bo. Det kan være at et sted passer utmerket som en ferieplass, men kanskje ikke har alt lagt til rette for et lengre permanent opphold.

Søker man etter arbeid er det naturlig nok de større byene som blir et naturlig valg. Ønsker man å bosette seg et sted med flere nordmenn er populære områder Gran Canaria, Costa del Sol og Alicante. Disse stedene byr i tillegg på norske skoler som kan gjøre at familielivet går litt lettere.

Unngå moms på og toll

Drar man med seg et større flyttelass til Spania ender man fort opp med å betale dyre summer i form av toll og moms. Det kan du enkelt unngå ved å vise frem et skjøte eller en leiekontrakt som viser at du skal bo i landet for en lengre periode. Ta kontakt med flere flyttebyråer som spesialiserer seg på flytting over landegrenser, og hent inn ulike pristilbud til du finner noen du er komfortabel med.

Kjøpe bolig

Mange velger å kjøpe bolig i Spania for å bo der hele eller deler av året. For å gjennomføre et slikt kjøp er det mye man må tenke på. Først og fremst må et boligkjøp finansieres gjennom et lån med eller uten sikkerhet. Nå begynner det å bli flere norske banker som legger til rette for boligkjøp i utlandet, hvor man kan få finansiering for opptil 70% av verdien på eiendommen. DNB er en av de bankene som også nå har åpnet opp et eget kontor i Marbella og tilbyr finansiering av boliger i hele Spania.

Har du funnet deg et prospekt som ser interessant ut er det viktig at du får hjelp fra en bank eller advokat for det praktiske som skal ordnes. Spania har andre lover og regler enn det man er vant med hjemmefra, og for å unngå unødvendige problemer er det lurt å knytte til seg en fagperson som har erfaring med slike kjøp. Få alltid en godkjent advokat, som du enten henter inn på egenhånd eller blir satt i kontakt med av banken, til å se over kjøpsavtalen, eiendommen og andre viktige papirer før du tegner en endelig kontrakt.